Dve dihalni vaji za dober začetek, energijo in pogum

V prejšnjem zapisu na blogu sem delila svojo zgodbo o stresu in pomanjkanju energije (ki je zgodba mnogih izmed nas) in kako sem v praksi ugotovila, da je najboljša infuzija energije in eden najboljših preprečevalcev stresa ravno dihanje. Ni edini, je pa učinkovit in zdrav (tudi za kadilce – takrat, ko ne kadijo).

Izraz pranajama pogosto enačimo z dihanjem oz. dihalnimi tehnikami. A ne gre za eno in isto. Pranajama pomeni širjenje in nadzor prvobitne življenjske energije in lahko poteka na različne načine, eden izmed njih so dihalne tehnike.

Pranajama je eden izmed osmih krakov joge in gre z roko v roki z asanami (jogijski položaji) ter je odlična predpriprava za meditacijo. Patanjali, znan kot »oče« joge, saj je ustvaril prve zapise o jogi, Joga Sutre, je opredeli osem krakov raja joge:

 • jame (socialne vrednote in etično delovanje),
 • nijame (zapovedi do nas samih, samodisciplina),
 • asane (jogijski položaji),
 • pranajama,
 • pratjahara (utišanje čutov),
 • dharana (koncentracija),
 • dhjana (meditacija),
 • samadhi (samouresničitev).

Asane oz.jogijski položai so odlična predpriprava za pranajamo oz. za izvajanje dihalnih tehnik in jo zelo priporočam. Vem, da si ni vedno mogoče vzeti eno uro, da ustrezno razgibamo telo in ga z jogijskimi položaji tako s fizičnega kot energetskega vidika pripravimo na dihalne tehnike.

Zato sama na programu UMETNOST DIHANJA udeležencem pokažem nekaj gibalnih vaj in položajev, ki v kratkem času pripravijo naše telo, da bolje sprejme in prerazporedi energijo, ki pride z dihalnimi tehnikami, ki se jih v okviru tega programa učimo.

Kljub temu moram poudariti, da je predvsem pri naprednih dihalnih tehnikah izjemno pomembno, da se pred izvajanjem le-teh temeljito pripravimo z ustreznimi gibalnimi vajami in jogijskimi asanami in da pripravi namenimo več časa.

V jogi poznamo veliko dihalnih tehnik, ki imajo tudi svoja poimenovanja. Nekatere se med seboj precej razlikujejo, vse pa se med seboj nadgrajujejo in jih moramo delati postopoma in se jih učiti v pravilnem zaporedju. Moje glavno vodilo je, da poslušaš sebe in svoje telo, ko si določaš ritem napredovanja in učenja dihalnih tehnik.

Prva naloga na poti k temu, da postaneš mojstrica diha (in svoje energije) je pozorno opazovanje diha, ki je pomembno pri vseh dihalnih tehnikah.

Tokrat vam bom predstavila dve temeljni vaji dihanja. Ko ju izvajaš, skušaj ohranjati dih miren, gladek in neprekinjen. Dihaš skozi nos in se popolnoma se osredotočiš na dih.

 

OZAVEŠČANJE DIHA 

Udobno se namesti. Lahko se uležeš na tla na odejo (ali na jogijsko blazino, tudi tepih je čisto ok, a skušaj se izogibati postlje, da ne zaspiš). Lahko se tudi namestiš v sedeč položaj, tako da imaš pravilno držo z lepo poravnano hrbtenico.

Zapri oči in samo opazuj svoj dih, ne da bi zavestno vplivala nanj. Kakšno je tvoje dihanje ta trenutek?

 • Hitro ali počasno?
 • Globoko ali plitko?
 • Čutiš, da poteka v tvojem prsnem košu ali nižje, v trebušnem delu?

Samo opazuj in si zapomni, kakšen je tvoj dih, ko ga ne usmerjaš. Ko je spontan.

Večina nas, preden se začnemo učiti pravilnega dihanja, diha nezavedno, plitko in naš dih večinoma poteka v predelu prsnega koša.

 

TREBUŠNI DIH

Si že kdaj opazovala dojenčka, kako diha? Mene osebno vedno fascinira, kako ta mala bitja dihajo s celim telesom. Kot uročena gledam njihove male trebuščke, kako se z vsakim vdihom razširijo in dvignejo in z vsakim izdihom zožijo in spustijo. Na svet pridemo s tem znanjem in naše telo ve, kako pravilno dihati, potem pa to pozabimo in opustimo.

 

Tekom življenja oblikujemo in prevzamemo drugačne, različne vzorce dihanja in velikokrat opustimo trebušno dihanje, ki ima na naše zdravje in počutje izjemne pozitivne učinke.

Trebušno dihanje nas globoko sprošča, je eden izmed najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje stresa, masira notranje organe v predelu trebušne votline in s tem ugodno vpliva na njihovo prekrvavitev in na našo prebavo, čisti telo, nas napolni z energijo in še bi lahko naštevali.

Dobra novica je, da se pravilnega dihanja lahko (zopet) naučiš in ga ozavestiš do te mere, da ga boš znala prakticirati v svojem vsakdanu in to ti bo prineslo novo, boljšo kvaliteto življenja. A to je tako kot učiti se igrati na glasbeni instrument. Nič ni čez noč, učenje in treniranje pod mentorstvom učitelja pa prinese najboljše in najhitrejše rezultate.

Umetnost dihanja

Vedi, da je trebušno dihanje le ena izmed tehnik dihanja, je pa izjemno pomembno, da ga osvojiš.

Spodaj je opisana vaja trebušnega dihanja.

Leže na tleh, v sproščenem položaju (v jogi t.i. šavasana ali položaj trupla) položiš na trebuh eno dlan. Skušaš čim bolj sprostiti trebuh. Z vsakim vdihom dvignemo trebuh gor in opazujemo, kako se s tem dviguje tudi dlan, ki leži na trebuhu. Ob izdihu se trebuh spusti nazaj dol. Skušaš čim bolj izrazito začutiti gibanje trebuha z dihanjem.

trebusni dih_vdih   trebusni dih_izdih

Mnogokrat je za ženske to večji izziv, saj so nas učili drže »trebuh noter, prsi ven« ali pa same podzavestno držimo trebuh noter, da bi bil videti kakšen centimeter manjši, me pa bi se počutile bolj vitke.

Ja, trebušni dih zahteva tudi pogum. Pogum, da spustiš vajeti, da spustiš kontrolo trebuha, da mu pustiš, da se napihne, ne glede na to, kako pri tem izgledaš. Pogum, da se vrneš v primarno stanje malega otroka in se spomniš, kako je biti svobodna v dihu.

 

Na pogum, na svobodo in na dih!
∆ ♥ ∞
Barbara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Vpiši svoje podatke in prejel/a boš ZVOČNO DARILO - VAL SPROSTITVE ZA OBNOVO ENERGIJE ter posebna povabila, zgodbe, inspiracijo in prakse za vitalno telo ter izpolnjeno življenje.
Od mojega srca k tvojemu.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Tvoje podatke varujem skrbno v skladu s politiko varstva osebnih podatkov.
Barbara Balažic
Barbara Balažic
Barbara Balažic