NAJBOLJŠA “INFUZIJA” ENERGIJE: DIHANJE

Kot sodobna ženska si se zagotovo že velikokrat spopadala s pomanjkanjem energije. Saj vsi poznamo to zgodbo.

Najbrž ti je znan občutek, ko se po napornem dnevu, v katerem nisi imela časa niti pojesti normalnega obroka, vrneš domov in si kot »ožeta cunja«. Brez kapljice energije.

Ali pa, ko se zjutraj komaj spraviš iz postelje, in če ne bi bilo tiste močne kave, bi najbrž kar stoje spet zaspala.

Ali ko imaš pred seboj kup knjig, ki jih moraš preštudirati, ti pa bi potrebovala zobotrebca, da bi ju podstavila pod veke in bi ti držale oči odprte.

Takšnih in podobnih situacij je precej. Da bi jih lahko presegli, so pomembni počitek, zdrava prehrana, rekreacija, sprostitev, meditacija in … DIHANJE!

Tudi sama sem se že večkrat spopadala z utrujenostjo, pomanjkanjem energije, nejevoljo, stresom in posledicami stresa.

Živo se spomnim, kako sem bila sredi pomembnega projekta, ko sta mi hkrati zvonila dva telefona, za mano je stala oseba, ki me je nujno morala nekaj vprašati, v moj e-nabiralnik pa so e-maili z različnimi zahtevami prihajali s svetlobno hitrostjo in vedno več jih je bilo. Bila sem v hudi stiski in pod resnim stresom.

V tistem trenutku sem se ustavila in si rekla: »Pozabila si dihati. Dihaj, draga moja, dihaj!« Ustavila sem se za trenutek, se posvetila pozornost svojemu dihu, ki je bil takrat seveda hiter in plitek. Nato sem začela zavestno, globoko, polno in počasneje dihati.

Na ta način sem se takoj povezala s sabo, začela vnašati vase kisik in energijo in moje počutje se je v nekaj trenutkih spremenilo.

Navzven se ni zgodil noben čudež, da ne boste mislili. Nič se ni končalo, telefoni so še vedno zvonili kot zmešani, e-maili so še vedno deževali, tista oseba je še vedno stala za mano … a občutek je bil drugačen, moja perspektiva se je zamenjala.

V ključnem trenutku sem se zbrala, poskrbela zase in za pretok energije. Stresu nisem pustila, da bi me pokopal. Zbrala sem pogum in si vzela nekaj minut za globoko dihanje.

Ustavi se Zadihaj

Resnično je potreben pogum, da si v takšnih trenutkih vzameš nekaj minut, ker se vsaka minuta zdi usodna, ko te lovijo časovni roki, pričakovanja in zahteve drugih. In vse je tako NUJNO! A vedela sem, da je najbolj nujno, da se ustavim in zadiham. Da bom s tem pridobila, ne izgubila.

Vedela sem, da če se bom prepustila stresu in naključno plavala po tej zmešnjavi, ne bom nič rešila. Moja produktivnost in koncentracija bosta na dnu. Razpršenost energije pa na vrhuncu. Na koncu pa bom kolapsirala od izčrpanosti in si želela vse skupaj poslati v k…

Vsi imamo zahtevna obdobja. Vsi se znajdemo v situacijah, ko smo resnično prezaposleni in/ali pod hudimi pritiski in to se nam lahko zgodi na vsakem področju v življenju (ponavadi pa na več področjih skupaj;). Tako v družini in v partnerstvu, kot v službi ali pri gradnji lastne kariere, na zdravstvenem področju, v različnih odnosih … Informacijska zasutost s podatki in hitrost zahtev v današnji dobi samo še priloži na ogenj. Takrat je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo zase.

 

Umetnost dihanja

 

Moja izkušnja, ki me je popeljala do pomembnega vidika skrbi zase se je zgodila v enem izmed takšnih obdobij. Rekla sem si, da je čas, da svoje znanje resnično prenesem v prakso. Vsak dan sem izvajala dihalne tehnike, po 10 minut zjutraj in zvečer, in si čez dan redno odmerjala minute za globoko dihanje.

Moja zbranost in produktivnost sta bili odlični. Lažje sem upravljala s stresom in občutila manj posledic le-tega. Energije sem imela dovolj, da sem speljala vse in to na bolj lahkoten način. Počutila sem se bolje, bolj vitalno in tudi moje razpoloženje je bilo na splošno boljše. Poleg tega sem čutila globljo povezanost s sabo, s svojo dušo in Vesoljem (Višjim/Bogom/Duhom – kakor pač želite).

Ko sem svoje znanje začela prenašati v prakso, v svoj vsakdan, sem šele v resnici dojela, kakšno moč ima pravilno dihanje in dihalne tehnike.

Kljub temu, da sem se že kar nekaj časa pred tem spoznala z jogo, jo že leta prakticirala in se poglabljala v to znanje ter izkustva, sem bila na nek način presenečena nad učinki, ki jih je dihanje prineslo v praksi (ne le na jogijski blazini).

 

Kaj je dihanje in kaj je pranajama?

Joga, ta starodavna znanost nam ponuja tako čudovito in enostavno orodje, ki nam pomaga izboljšati kakovost bivanja in omiliti nešteto nevšečnosti  – pranajama.

Izraz pranajama pogosto enačimo z dihanjem oz. dihalnimi tehnikami. A ne gre za eno in isto. Pranajama pomeni nadzor nad prvobitno življenjsko energijo (in njeno širjenje) in lahko poteka na različne načine, eden izmed njih so dihalne tehnike.

 

Kadar je dihanje nestanovitno

 

Pranajama je torej sanskrtski izraz, ki je sestavljen iz več besed:
– »prana« pomeni prvobitna življenjska energija;
– »jama« pomeni nadzor, kontrola;
– »ajama« pomeni širjenje.

Torej že sam izraz pove, da gre za širjenje in nadzor prvobitne življenjske energije.

Izraz energija je nam, Zahodnjakom, blizu in ga dandanes srečujemo že na vsakem koraku. Mediji so polni člankov, prispevkov, oddaj, nasvetov, kjer kraljuje beseda energija. V oglasih smo lahko celo priča manipuliranja s tem izrazom, ki se vse bolj prodaja. Današnji človek pač išče načine, da si v kaotičnem vsakdanu, polnem odgovornosti in opravil, »napolni baterije«. Vendar pa ima beseda energija preveč ozek in stvaren pomen, zato je primernejši izraz prana.

Dih je življenje. Več dni lahko živimo brez hrane ali vode, brez dihanja pa umremo v nekaj minutah. Glede na to je prav neverjetno, kako malo pozornosti sodobni človek v vsakodnevnem življenju namenja pomembnosti pravilnega dihanja.

Umetnost dihanja

Zakaj so pravilno dihanje in dihalne tehnike pomembni?

Večina ljudi uporablja le delček pljučne kapacitete za dihanje. Dihajo plitko, s premajhnim širjenjem prsnega koša in rebrnega dela. Ramena so povešena, čutijo boleče napetosti v zgornjem delu hrbta in vratu, trpijo pa tudi za pomanjkanjem kisika. Nenormalni vzorci dihanja lahko stimulirajo reakcije, povezane z napadi panike, nervozo in kronično preobremenitev simpatičnega živčevja. Nasprotno pa tiho, globoko, enakomerno dihanje vpliva na avtonomne povezave, ki upočasnjujejo bitje srca, znižujejo krvni tlak, nas pomirjajo in vzbujajo občutek čustvene stabilnosti.

Razpoloženje in čustva so tesno povezana z vzorci dihanja. Če hočemo razumeti njihovo povezanost, lahko preverimo, kako se spremeni naše dihanje, kadar smo vznemirjeni ali živčni. Ob razburjenju navadno začnemo dihati hitro, plitvo in neenakomerno. Kadar smo sproščeni, dihamo počasi, globoko in enakomerno.

Dihalne tehnike so orodje, s katerim lahko življenjsko energijo povečujemo in usmerjamo. Če se naučimo najprej opazovati, potem pa nadzirati svoje dihanje, lahko vplivamo na svoje čustveno stanje, na sposobnost koncentracije in pretok energije v telesu.

V jogi poznamo veliko dihalnih tehnik, ki imajo tudi svoja poimenovanja. Nekatere se med seboj precej razlikujejo, vse pa se med seboj nadgrajujejo in jih moramo delati postopoma ter se jih učiti v pravilnem zaporedju. Prvi korak je ozaveščanje in pozorno opazovanje diha.

Za učenje in začetno prakso dihalnih tehnik priporočam obisk tečaja pod vodstvom izkušenega mentorja ali učitelja. Nikoli dihalnih tehnik ne izvajamo na silo in brez primerne predpriprave.

Nadzor dihanja je pravzaprav duhovna praksa čiščenja uma in telesa, ki se mora izvajati pravilno, z ustrezno pripravo in pod ustreznim vodstvom.

V naslednji objavi na blogu bom z vami delila prvo tehniko dihanja, ki jo boste lahko takoj vključile s v svoj vsakdan.

Ostani povezna. 😉

Poklon tebi in dihu.

Barbara_podpis

Umetnost dihanja

*Opozorilo: Jogijske dihalne tehnike so zelo močne vaje. Mnogi občutijo vrtoglavico ali v skrajnih primerih celo izgubijo zavest, ko vadijo osnovne ali napredne tehnike dihanja. Vse dihalne tehnike moramo izvajati počasi in nadzorovano ter ne predolgo. Za začetnike je 5 minut dihalnih tehnik na dan dovolj. Potem lahko prakso dihalnih tehnik postopoma podaljšujemo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Vpiši svoje podatke in prejel/a boš ZVOČNO DARILO - VAL SPROSTITVE ZA OBNOVO ENERGIJE ter posebna povabila, zgodbe, inspiracijo in prakse za vitalno telo ter izpolnjeno življenje.
Od mojega srca k tvojemu.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Tvoje podatke varujem skrbno v skladu s politiko varstva osebnih podatkov.
Barbara Balažic
Barbara Balažic
Barbara Balažic