Pet plasti našega bitja – KOŠE

Joga dojema človeško bitje veliko globlje kot le materialno telo.


Image source: http://total-yoga.org

Zahodna znanost obravnava telo kot materijo. Joga pa govori o več ravneh, telo predstavlja kot čebulo, katere vsaka plast je subtilnejša od prejšnje.

Kompleks telesa, uma in energije deli na pet plasti, ki jih imenujemo koše. Koša v sanskrtu pomeni ovoj. Gre za razsežnost človekovega obstoja.

Samo zunanji ovoj je snoven in ga lahko otipamo, to je naše telo. Ostale štiri ravni oz. koše so energetske in nevidne prostemu očesu, a z usmerjeno pozornostjo in  jogijsko prakso jih lahko zaznamo in občutimo.


Image source: fractalenlightenment.com

Koše, kot jih razvršča joga:

  1. fizično telo (anamaja koša),
  2. energijsko telo (pranamaja koša)
  3. umsko telo (manomaja koša)
  4. telo modrosti/intelekta (vidžnanamaja koša)
  5. telo blaženosti (anandamaja koša)

Vsi sloji so med seboj povezani in delujejo vzajemno. S tega vidika nam joga pomaga pripeljati telo, dih, um, modrost in duha v harmonijo.

ANAMAJA KOŠA

Anamaja koša (ana = hrana) je naše fizično telo. Pravilna skrb za naše snovno telo je zelo pomembna in ključna. Zato se joga veliko posveča tej plasti posameznikove entitete. Nanjo delujemo s pomočjo asan in čistilnih tehnik, kar vpliva tudi na preostale sloje.

 

Kako lahko vplivamo na anamajo košo v praksi?

Prvi korak je, da se začnemo zavedati celotnega telesa. Začnite s sprostitveno vajo, ko ležite na tleh v položaju savasane (trupla), in usmerjajte svoj fokus na občutenje in zavedanje vsakega dela telesa, od temena glave do konic prstov na nogah. Občutite telo tudi kot celoto.

Med samo jogijsko prakso, ko se učimo, kako v jogijskih položajih ohranjati pravilno držo hrbtenice, optimalno obremeniti sklepe, aktivirati svoje mišice, občutiti svojo kožo, in ko se začnemo celo zavedati, kaj se dogaja z našimi notranjimi organi in endokrinim sistemom, harmoniziramo prvo košo.

PRANAMAJA KOŠA

Druga koša je pranamaja koša (energetsko telo). Tu je doma naša vitalna življenjska energija – prana.

V povezavi z našim fizičnim telesom in njegovimi funkcijami nas dihanje v največji meri oskrbuje z energijo (prano), zato je ključnega pomena za življenje in naše energetsko stanje.

Joga je razvila sistem pranajam, dihalnih tehnik, s katerimi nadziramo življenjsko energijo in jo usmerjamo po našem telesu. Ker dihanje poteka v človeškem telesu avtomatično, se ga mnogi prenehamo zavedati in ne izkoristimo potenciala, ki nam ga ponuja.

 

Kako lahko vplivamo na pranamajo košo v praksi?

Za harmonizacijo koše pranamaja, energetskega ovoja, skušajte občutiti in se zavedati, kako z vsakim vdihom energija kroži po celem telesu in napolni vsako celico z novim kisikom in svežo energijo.

Nekaj prispevkov o dihanju sem že objavila. Usemritve, ki vam bodo pomagale do boljšega diha in več energije, lahko najdete na spodnjih povezavah:

Nahajajo se na spodnjih povezavah:
.
Ob poznavanju svojega telesa, njegovem zavedanju, pri čemer nam pomagata spoznavanje in izvajanje jogijskih položajev, dobivamo vedno več svobode in priložnosti za raziskovanje diha. Z globokim, počasnim in ritmičnim dihanjem, s povezovanjem diha in giba (kot npr. pri pozdravu soncu) se povežejo fizično telo, energetsko telo in um (koncentracija in zavedanje).

 

MANOMAJA KOŠA

Naše misli so večinoma kot večpasovne ceste med prometnimi zamaški v velikem mestu – preobremenjene. Poleg tega so še razpršene in potujejo v več smeri hkrati ali pa skačejo iz ene smeri v drugo in potem spet nazaj … Utrujeni in vznemirjeni, z občutkom, da nimamo nadzora nad svojim življenjem, si želimo delovati v miru, jasnosti in fokusirano.

Dobra novica je to, da obstaja rešitev in da je mogoče doseči jasnost in mirnost misli. Lahko presežemo ovire zunanjih okoliščin z notranjo naravnavo. Odgovor je meditacija.

Beseda manas pomeni um, od tod izhaja ime manomaja koša.
Ta ovoj poleg misli sestavljajo želje, potrebe, volja in pet senzoričnih čutil. Izraža se prek misli in zavedanja.

 

Kako lahko to občutimo v praksi joge?

Kako aktiven je ta tretji ovoj našega bitja, lahko opazujemo med zadrževanjem asane oz. jogijskega položaja. Med zadrževanjem asane usmerite oči v eno točko, osredotočite se na svoj dih in ga opazujte, kako ciklično potuje iz vdiha v izdih … Kako dolgo traja, da se pojavi vrtinec misli (vriti)?

VIDŽNANAMAJA KOŠA

Vidžnanamaja koša je ovoj modrosti, ki je pod miselnim aspektom uma. Vidžnana pomeni vedenje. Po jogijski ezoterični anatomiji je to četrti ovoj našega bitja, ki se usmerja k iskanju višje resnice in večnega zavedanja jaza.

 

Kako lahko to občutimo v praksi joge?

Vidžnanamajo košo ali ovoj modrosti med prakso joge lahko začutimo na različne načine. Kar naenkrat se ne trudimo le zadrževati položaja, ampak se znotraj nas zgodi premik, preboj, sprememba v zaznavanju. Kot da bi nas objel položaj sam in bi postali eno z njim.

Npr. v asani drevesa (vrikasana) lahko začutite močan stik z zemljo in notranjo moč. V položaju kobre (bhudžangasana) lahko občutite, kot da se nebo odpira znotraj vašega srca.
V kakšnem drugem položaju ali le v nekem trenutku v življenju lahko morda začutite, da ste eno z univerzumom.

Tudi če česa takšnega med jogo še niste občutili, vas bo takšen ali podoben občutek v nekaterih trenutkih med prakso joge zagotovo objel. Prej ali slej.

ANANDAMAJA KOŠA

Anandamaja koša je najgloblji ovoj in prvi, ki ovija našo dušo (atman).

Ananda pomeni blaženost. Gre za mir, brezpogojno ljubezen, radost in občutek enosti z univerzumom, ki je nad našim umskim doživljanjem, neodvisno od zunanjega sveta. Je preprosto biti. Je najsubtilnejši ovoj od vseh koš.

Čeprav so to košo v dnevni praksi in življenju večinoma dosegli le svetniki, veliki jogiji in pristni mistiki, ni to le »cona V.I.P.«. Vsaj za trenutek jo lahko občutimo sami. Ena izmed poti, ki vodi tja, je meditacija. 

A bolj kot cilj je pomembno potovanje samo. Na naše notranje doživljanje, naše počutje, doživljanje sebe in sveta vplivajo naše vsakodnevne odločitve, (jogijske) prakse, samoraziskovanje in delovanje.

Kakšne sledi puščate za seboj vi?

Kako pridete v stik s seboj?

Kaj vodi vaše odločitve?

Z vami na poti.
∆ ♥ ∞
Barbara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Vpiši svoje podatke in prejel/a boš ZVOČNO DARILO - VAL SPROSTITVE ZA OBNOVO ENERGIJE ter posebna povabila, zgodbe, inspiracijo in prakse za vitalno telo ter izpolnjeno življenje.
Od mojega srca k tvojemu.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Tvoje podatke varujem skrbno v skladu s politiko varstva osebnih podatkov.
Barbara Balažic
Barbara Balažic
Barbara Balažic